AKTUALNIE REALIZOWANE PROJEKTY

POLITYKA SENIORALNA

Polityka senioralna - Aktywny senior w powiecie pułtuskim

"Aktywny Senior w Powiecie Pułtuskim" to zadanie wieloletnie współfinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego. Ma na celu aktywizację seniorów z regionów wiejskich, głównie poszerzenie skierowanej do nich oferty kulturalnej, w postaci spotkań Klubu Seniora, wieczorków tanecznych, warsztatów rękodzieła i jednodniowych wycieczek krajoznawczych. W ubiegłym roku odwiedziliśmy m.in. Warszawę, Św. Lipkę, Nieborów i Sierpc, a z naszej oferty skorzystało ponad 120 osób.

EDUKACJA

WOLONTARIAT

Wróżka Okruszka Przeciwko Przemocy

"Wróżka Okruszka Przeciwko Przemocy" to kolejny program wieloletni realizowany przez naszą Fundację. Jest on współfinansowany ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego i zakłada szeroko zakrojone działania profilaktyczne, skierowane zarówno do ogółu społeczeństwa, jak i rodzin zagrożonych problemem przemocy. W ramach projektu szkolimy nauczycieli i pracowników OPS w zakresie wczesnego rozpoznawania symptomów występowania przemocy w rodzinie, organizujemy warsztaty dla dzieci i rodziców oraz odwiedzamy najmłodszych w szkołach, mówiąc im o tym, czym jest przemoc i jak mogą się przed nią bronić.

Pomoc społeczna

Dzięki współfinansowaniu ze środków Gminy Miejskiej Legionowo, od wielu lat wspieramy naszych podopiecznych poprzez regularne paczki żywnościowe. Jesteśmy partnerem (Organizacja Partnerska Lokalna) Banku Żywności SOS w Warszawie i aktualnie realizujemy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 (więcej w zakładce Pomoc Żywnościowa). Oprócz żywności pozyskanej poprzez POPŻ, w ramach działań na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności dystrybuujemy produkty spożywcze z krótkim terminem przydatności. Produkty te odbierane są z sieci handlowych i przekazywane bezpośrednio podopiecznym. Oprócz tego, dzięki wielkiemu sercu naszych Darczyńców, możemy zaoferować naszym podopiecznym inne niezbędne produkty, a nawet odzież czy meble. Dziękujemy!

Wolontariat

Wolontariusze są częścią naszego zespołu. Każdego roku w naszych działaniach uczestniczy ponad 90 fantastycznych wolontariuszy, które pomagają realizować naszą misję - umożliwiać rozwój osób z grup defaworyzowanych. Dzięki wsparciu wolontariuszy możemy wspólnie realizować projekty edukacyjne, profilaktyczne i kulturalne dla tysięcy beneficjentów. Lubisz pomagać? Chciałbyś zyskać nowe doświadczenia? Skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy, a z pewnością się do Ciebie odezwiemy!

dwa skrzydła i cztery łapy

Projekt "Dwa Skrzydła i Cztery Łapy" - akcja edukacyjna o kotach wolno żyjących, ptakach i nietoperzach żyjących w mieście finansowany jest przez m. st. Warszawę. W jego ramach powstało 10 infografik oraz 2 animacje dedykowane dzieciom i młodzieży, które opowiadają o życiu kotów, ptaków oraz nietoperzy w mieście.

Integralną częścią projektu jest również broszura przeznaczona dla zarządców nieruchomości, spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych oraz inwestorów, która pomaga zaplanować prace budowlano-remontowe oraz przyrodnicze w sposób umożliwiający miejskim zwierzętom możliwie niezakłócone bytowanie.

Wszystkie materiały są do pobrania poniżej!

PROFILAKTYKA

Nasze Publikacje - do pobrania

1. Profilaktyka zdrowia psychicznego - "Wróżka Okruszka Opowiada o Zdrowiu Psychicznym

"

2. Ekologia - "Wróżka Okruszka Opowiada o Ekologii"

Scenariusze zajęć - dla nauczycieli

BĄDŹ MĄDRY PRZED SZKODĄ!- narzędzia online

Materiały dla Uczniów

2. Broszura dla dzieci - "Jak działa mózg?"

3. "Wróżka Okruszka Przeciw Przemocy" - Materiały dla dzieci

4. "Wróżka Okruszka Opowiada o Niepełnosprawności" - broszura z ćwiczeniami

5. opowiadanie profilaktyczne "wszystko będzie dobrze"

1. "puff... czyli jak dbać o czyste powietrze" - pobierz tutaj

2. Ekologia - "Wróżka Okruszka Opowiada o Ekologii"

3. "cicho...sza!" - pobierz tutaj

4. ulotka dot. uchwały antysmogowej - pobierz tutaj

w ramach projektu "bądź mądry przed szkodą - zadbaj o swoje zdrowie psychiczne!" współfinansowanego ze środków samorządu województwa mazowieckiego, przygotowaliśmy dla państwa infografiki, karty pracy oraz animacje, które pomogą państwu zadbać o swoje zdrowie psychiczne w tym trudnym czasie, jakim jest epidemia covid-19

materiały dla dzieci:

- infografika - pobierz tutaj;

- karty pracy: numer 1 - pobierz tutaj, numer 2 - pobierz tutaj, numer 3 - pobierz tutaj, numer 4 - pobierz tutaj, numer 5 - pobierz tutaj, numer 6 - pobierz tutaj oraz numer 7 - pobierz tutaj;

- animacja dla dzieci - pobierz tutaj.

materiały dla seniorów:

- infografika - pobierz tutaj;

- animacja dla seniorów - pobierz tutaj;

- broszura "mądry senior przed szkodą".

Materiały dot. ekologii

Infografiki

Adres: Hetmańska 65, 05-120 Legionowo, email: info@fundacjagwiazdka.pl; tel. 609 105 448, NIP 536 191 42 44; KRS 0000472278, REGON 146813939

nr rachunku bankowego: 52 1090 1841 0000 0001 3115 9041, Bank Santander