AKTUALNIE REALIZOWANE PROJEKTY

POLITYKA SENIORALNA

Polityka senioralna - Aktywny senior w powiecie pułtuskim

"Aktywny Senior w Powiecie Pułtuskim" to zadanie wieloletnie współfinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego. Ma na celu aktywizację seniorów z regionów wiejskich, głównie poszerzenie skierowanej do nich oferty kulturalnej, w postaci spotkań Klubu Seniora, wieczorków tanecznych, warsztatów rękodzieła i jednodniowych wycieczek krajoznawczych. W ubiegłym roku odwiedziliśmy m.in. Warszawę, Św. Lipkę, Nieborów i Sierpc, a z naszej oferty skorzystało ponad 120 osób.

EDUKACJA

WOLONTARIAT

Wróżka Okruszka Przeciwko Przemocy

"Wróżka Okruszka Przeciwko Przemocy" to kolejny program wieloletni realizowany przez naszą Fundację. Jest on współfinansowany ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego i zakłada szeroko zakrojone działania profilaktyczne, skierowane zarówno do ogółu społeczeństwa, jak i rodzin zagrożonych problemem przemocy. W ramach projektu szkolimy nauczycieli i pracowników OPS w zakresie wczesnego rozpoznawania symptomów występowania przemocy w rodzinie, organizujemy warsztaty dla dzieci i rodziców oraz odwiedzamy najmłodszych w szkołach, mówiąc im o tym, czym jest przemoc i jak mogą się przed nią bronić.

Pomoc społeczna

Dzięki współfinansowaniu ze środków Gminy Miejskiej Legionowo, od wielu lat wspieramy naszych podopiecznych poprzez regularne paczki żywnościowe. Jesteśmy partnerem (Organizacja Partnerska Lokalna) Banku Żywności SOS w Warszawie i aktualnie realizujemy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 (więcej w zakładce Pomoc Żywnościowa). Oprócz żywności pozyskanej poprzez POPŻ, w ramach działań na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności dystrybuujemy produkty spożywcze z krótkim terminem przydatności. Produkty te odbierane są z sieci handlowych i przekazywane bezpośrednio podopiecznym. Oprócz tego, dzięki wielkiemu sercu naszych Darczyńców, możemy zaoferować naszym podopiecznym inne niezbędne produkty, a nawet odzież czy meble. Dziękujemy!

Wolontariat

Wolontariusze są częścią naszego zespołu. Każdego roku w naszych działaniach uczestniczy ponad 90 fantastycznych wolontariuszy, które pomagają realizować naszą misję - umożliwiać rozwój osób z grup defaworyzowanych. Dzięki wsparciu wolontariuszy możemy wspólnie realizować projekty edukacyjne, profilaktyczne i kulturalne dla tysięcy beneficjentów. Lubisz pomagać? Chciałbyś zyskać nowe doświadczenia? Skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy, a z pewnością się do Ciebie odezwiemy!

PROFILAKTYKA

Nasze Publikacje - do pobrania

1. Profilaktyka zdrowia psychicznego - "Wróżka Okruszka Opowiada o Zdrowiu Psychicznym

"